Rap-kilpailu ratkennut

Plan Suomi Säätiön Turpa auki - Vapauta loistosi hiphop- ja rap- kilpailu on ratkennut. Arvovaltainen raati valitsi kolme voittajaa.

Turpa auki -kilpailu haastoi kevään 2007 aikana nuoret tekemään rap- ja hiphop-musiikkia YK:n lasten oikeuksista. Kilpailuun osallistuttiin joko yksin tai ryhmän kanssa ja avuksi sai käyttää kilpailun nettisivuilta ladattavia biittejä. Aiheet sanoituksille olivat Planin Lastenhallituksen valitsemat viisi eri teemaa: lapsen oikeus mielipiteisiin, koulutukseen, lepoon ja vapaa-aikaan, tasa-arvoon sekä suojeluun väkivallalta.

Kilpailukappaleita saapui useita kymmeniä. DJ Mobsterista, Redramasta, Palefacesta, Kiasman URB-festivaalin, WSOY:n sekä Planin ja Planin Lastenhallituksen edustajista koostunut raati kiitti tasoa korkeaksi. Raati valitsi voittajiksi kolme kovatasoista artistia/ryhmää. Voittajien valinnassa painottui onnistunut musiikin ja lyriikan yhdistelmä.

Voittajat äänittivät ja miksasivat tuottajan johdolla kappaleensa valmiiksi studiossa. Kappaleet on julkaistu cd-levyllä, joka on osa WSOY:n kanssa tuotettua Rap-lyriikkaa -kirjaa.

Kilpailun idea on peräisin Länsi-Afrikasta. Planin Tundu Dior -nimisessä hankkeessa lapset ja nuoret säveltävät musiikkia sekä sanoittavat kappaleita lasten oikeuksista. Mukana on senegalilaisia tunnettuja muusikoita.