Tietoa rap-kilpailusta

Nyt on sinun vuorosi tuoda esiin oikeutesi. Plan Suomi haastaa sinut tekemään rap- ja hiphop-musiikkia lapsen oikeuksista.

Voit osallistua Planin Turpa Auki -kilpailuun yksin tai ryhmän kanssa. Työstä riimeihisi biisi, ja käytä halutessasi nettisivuilta ladattavia sämplejä ja luuppeja. Ainoa ehto kilpailuun osallistumisellesi on, että olet alle 18-vuotias. Ryhmän jäsenistä kuitenkin puolet voi olla 18–23-vuotiaita.

Aiheet sanoituksille voit valita viidestä eri teemasta: lapsen oikeudesta mielipiteisiin, koulutukseen, lepoon ja vapaa-aikaan, tasa-arvoon sekä suojeluun väkivallalta. Teemoista löydät lisää tietoa tästä.

Kilpailuun voit osallistua 23.4. asti.

Turpa Auki

TuomaristoTakaisin ylös

Plan Suomen Turpa Auki -hiphop-kilpailun tuomaristossa istuu alan kuumimpia nimiä sekä lapsen oikeuksien asiantuntijoita. Raadissa mukana ovat hiphop-artistit Redrama ja Paleface, DJ Mobster, yksi Lastenhallituksen jäsen, WSOY:n ja URB-festivaalin edustajat ja kaksi Plan Suomi Säätiön työntekijää. Tuomaristo valitsee voittajat molemmista sarjoista toukokuun alussa.

DJ MobsterTakasin ylös

Turpa Auki -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii DJ Mobster alias Hermanni Kovalainen (24).

Kovalainen lähti mukaan Turpa Auki -kilpailuun, koska projekti kuulosti mielenkiintoiselta.

– Plan on hyvällä asialla, joten mielelläni autan osaltani. Kilpailuhan on aivan mahtava juttu.

DJ Mobster ei ole kylpenyt parrasvaloissa aiemmin, vaikka onkin työskennellyt monien tunnettujen muusikoiden kanssa. Hän on kiertänyt esimerkiksi Palefacen mukana keikka-dj:nä. Vastikään hän on työskennellyt myös muun muassa eteläafrikkalaisen Zubzin kanssa. Joulukuun alussa Mobster oli maailmankuulun hiphop-artistin, Busta Rhymesin, lämmittelijänä.

Turpa Auki -kilpailussa DJ:tä odottaa iso työsarka, sillä tuomariston puheenjohtajana hän on alusta asti mukana valitsemassa parhaita kappaleita.

– Kuuntelen itse kaikki kilpailuun osallistuvat biisit. Alussa karsimme esiraadin kanssa osan pois ja jatkoon päässeet kuunnellaan sitten varsinaisen tuomariston kanssa. Tuomaristoon kuuluvat esimerkiksi Paleface ja Redrama.

Mobster aloitti 1990-luvun lopussa battle-DJ:nä. Battlauksessa dj:t ottavat mittaa toisistaan tekemällä muutaman minuutin esityksen, jossa he esittelevät taitojaan. Niitettyään mainetta työskentelemällä klubeilla ja lopulta myös battlejen tuomarina DJ Mobster huomattiin myös biittinikkarina.

Rohkeasti suoraan sydämestä

– Odotan mielenkiinnolla, että pääsen kuuntelemaan kilpailijoiden musiikkia, varsinkin kun osallistujat ovat todennäköisesti aika nuoria. Itse kiinnitän kilpailussa huomiota musiikkiin ja tuotannolliseen puoleen, toiset tuomariston jäsenet puolestaan keskittyvät teksteihin.

Mobsterin tyyliä kuvataan luonnollisten ja elektronisten saundien valikoiduksi sekoitukseksi, jossa on grooveja rytmejä ja tarttuvia melodioita.

Kilpailijoita hän kehottaa tekemään sitä, mikä on aitoa ja tulee sydämestä.

– Tärkeintä on tehdä rohkeasti sitä, mikä tuntuu oikealta, eikä pelätä, miten muut siihen reagoivat.

Kuva: Olga Poppius DJ Mobster

Kovalainen ei etsi tiettyä saundia

– On toki hienoa, jos pystyy luomaan jotain uutta, mutta se ei ole mikään kriteeri. Hiphop-kulttuurille on tyypillistä pyrkiä tekemään vanha, jo tehty, paremmin tai uudella tavalla. Sekä uudesta että vanhasta voi löytää jotain mielenkiintoista.

Tällä hetkellä DJ Mobster valmistelee keväällä 2007 julkaistavaa tuottaja-albumiaan, jolla esiintyy niin suomalaisia kuin ulkomaisiakin muusikoita.

PalkinnotTakaisin ylös

Turpa Auki -kilpailun voittajat pääsevät levyttämään kappaleensa studioon tuottaja Mobsterin kanssa. Lisäksi sanoituksista kootaan kirja, johon valikoidaan useampia kilpailuun osallistuneiden tekstejä.

Kilpailuun kannattaa osallistua jo senkin takia, että säännöissä kriteerit täyttänyt osallistuja saa itselleen kilpailussa julkaistavan materiaalin.

Kuinka osallistun? Takaisin ylös

- Voit osallistua kilpailuun, jos olet alle 18-vuotias hiphop- tai rap-musiikin tekijä. Myös ryhmät voivat osallistua kilpailuun. Ryhmän jäsenistä puolet voi olla 18–23-vuotiaita.

- Kilpailun teemana on lasten ja nuorten oikeudet omasta sekä globaalista näkökulmasta ja siten kilpailukappaleiden on liityttävä lasten ja nuorten oikeuksiin. Kilpailuun osallistuvien on tiedettävä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen artikloista ja niihin voi helposti tutustua nettisivuilla.

- Kilpailukappaleiden pitää tyylilajiltaan kuulua johonkin hip-hopin genreen.

- Voit tehdä kilpailukappaleesi suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

- Arvostelussa otetaan huomioon kappaleen tapa käsitellä lasten ja nuorten oikeuksia sekä kappaleen musiikillinen taso.

- Voit säveltää ja sanoittaa kokonaan oman kappaleen. Voit myös halutessasi käyttää tästä ladattavia valmiita biittejä osana kappalettasi.

Käytännön ohjeitaTakaisin ylös

  • Tutustu etukäteen kilpailun sääntöihin.
  • Tee kappaleestasi demo cd-levylle.
  • Säilytä tallessa demosi äänityksestä syntynyt moniraitamateriaali mahdollista myöhempää työstämistä varten.
  • Tulosta lyriikkasi A4-kokoiselle paperille ja merkitse siihen nimesi.
  • Täytä kilpailun osallistumiskaavake ja allekirjoita se.
  • Postita cd, kappaleesi sanat ja osallistumiskaavake osoitteeseen: Plan Suomi Säätiö / Jani Toom Pasilanraitio 5, 2 krs. 00240 Helsinki
  • Lisätietoa ja esitteitä kilpailusta kotimaa@plan.fi
Lataa säännöt tästä
Osallistumiskaavake