Voittajat

Raati valitsi kolme voittajaa, joita ei rankattu keskinäiseen paremmuusjärjestykseen. Voittajat ovat Standu, Miss TiLT ja t-Ryhmä.

StanduTakaisin ylös

Kuva: Jani Toom Standu
Kilpailukappaleen ”Turpa auki” biitin teki Standun ystävä. Standu itse keskittyy sanoittamaan ja räppäämään.

"Mä oon seittemäntoistvuotias vesseli Helsingin Herttoniemestä ja täällä oon tosiaan koko ikäni asunu. Perheesee kuuluu iso- ja pikkuveli, mutsi, faija sekä lemmikkieläimii. Mä teen musiikkii sekä soolona, että mun ja yhen mun hyvän frendin perustamas "82crew" posses. Digaan myös vapaa-ajal chillaa himas ja pelaa korist frendi porukan kans. Luonteeltani oon tällänen rauhallinen jamppa."

Ensin Standu piti kilpailuaiheita vaikeana mutta tarkemmin ajateltuna ei ollenkaan "pahana juttuna".

– Aihe oli vaikeampi kuin ensin kelasin, koska tietoni perustuivat vain median syöttämään proosaan ja koulussa päntättyihin "hyvinvointivaltiojuttuihin". Vaikeaa se oli, välillä inspiraatio hävisi kokonaan, muta on sitä ennenkin porskutettu eteenpäin, joten miksi ei myös nyt. Sanoja aloin kirjoittaa jo tulomatkalla koulusta, mutta kun kotiin päästyäni luin aiheista netistä, aloitin kokonaan tyhjältä pöydältä. Kyselin aiheista ja päätin kirjoittaa vähän kaikista.

Standun kappaleessa yhdistyy monia kilpailun teemoja. Erityisen mieleenpainuvana nousee esiin lapsen oikeus mielipiteisiin:

"anna palaa, mä annan takas
aseenani biitti ja sanat
se on mun ihan perusoikeus
ihan niinku peruskoulutus”

Miss TiLTTakaisin ylös

Kuva: Jani Toom Miss TiLT
Miss TiLT osallistui kilpailuun perheväkivallasta kertovalla kappaleella "Pienten puolella".

"Olen 17-vuotias naisenalku Jyväskylästä. Pianoa olen soitellut ala-asteen ensimmäisiltä luokilta asti ja kitaraakin olen rämpytellyt kolmisen vuotta. Hiphop-kulttuurista kiinnostuin noin 5-6 vuotta sitten, jolloin ostin ensimmäisen hiphop-levyni. Vuonna 2003 rupesin tekemään omia kappaleita, joita julkaisin Mikserissä. Silloin rupesin myös kirjoittamaan riimejä."

"Pieni lapsi maailmassa, ilman aikuista, aikuinen laiminlyö omaa lastansa ihan sairasta, jos lyö lastansa, ei lapsille uhkaa koskaan väkivallasta"

– Selailin aiheita useampaan otteeseen, mutta heti "pomppasi" silmille aihe "suojeltu lapsuus". Varmaankin siksi, että olin juuri ollut työharjoittelussa päiväkodissa, ja siellä kuulin kaikenlaisia asioita, mitä lapsille on tapahtunut. Ja lukeehan lehdissäkin melkein päivittäin, miten lasta on tavalla tai toisella laiminlyöty. Päätin kirjoittaa siitä. Kun itse on saanut elää turvallisen ja onnellisen lapsuuden, haluaisi muidenkin saada elää se. Lapsi ei osaa puolustautua!

Miss TiLT kertoo Pienten puolella -kappaleen lyriikassaan kahden fiktiivisen henkilön elämästä.

– Ensimmäisessä säkeessä on kuvaus pienemmän lapsen vaikeasta elämästä, johon löytyy ratkaisu.

"Lapsi on lapsi ja hänellä on oikeus kasvaa, omassa kodissa ilman väkivaltaa / minkäänlaista, henkistä tai fyysistä, eikä sellasta kukaan ees jaksais kantaa /."

Haluan kuvata sitä, että jos lapsen asuminen ei omassa kodissa onnistu, niin sitten sen täytyy onnistua jossakin muualla. Toisessa säkeessä taas kuvataan aikuista, joka on kokenut väkivaltaa lapsena, mutta on saanut elää jossakin toisessa kodissa turvallisen loppulapsuuden.

t-RyhmäTakaisin ylös

Kuva: Mikko Toivonen t-Ryhmä
t-Ryhmä koostuu kolmesta pojasta: Kameleontti (17 v), Possupoika (15 v) ja G-lokki (17 v). Ryhmän jäsenet asuvat Honkilahdella ja Espoossa.

”Olemme vuodesta 1999 asti suomalaisranskalaista settiä värkännyt sukulaispoppoo. Ryhmäämme kuuluu veljekset Kameleontti ja Possupoika sekä serkkumme G-lokki. Pidämme aktiivisesti yhtä muunkin kuin musiikin parissa. Uusia biisejä syntyy jatkuvasti ja olemme tehneet omakustannejulkaisuja epävirallisella Navetta-levymerkillä.”

t-Ryhmä kertoo tehneensä biisiä tosissaan.

– Se oli työllä ja harkinnalla tehty, eikä todellakaan syntynyt parissa päivässä. Aluksi Kameleontti teki demoversion taustan, jonka inspiraation vallassa sai melko nopeasti kasaan yhden epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Sitten Kameleontti kehitti biisille aiheen ja aloitti tekemällä ensimmäisen säkeistön. Myöhemmin me kaikki kolme yhdessä teimme sanoitukset loppuun yhdessä päivässä, kylläkin käyttäen siihen koko päivän. Noin viikon päästä äänitimme demon ja Kameleontti miksasi sen muutamassa päivässä. Sitten vain demo postiin kovan urakan jälkeen.

Kappale "Oot liian nuori maailmaan" kertoo nykyajan kasvatusmenetelmistä.

”Kasvatuskeino numero ykkönen, Pleikkari kakkonen MTV3, Nelonen ja viis siitä mimmonen ohjelma, sit koht todetaan, et nyt on joku ongelma, lapsi alkaa oireilla”

– Biisi ei kerro omasta elämästämme, emmekä olisi varmaankaan tehneet aiheesta biisiä ilman tätä kilpailua. Emme kuitenkaan ole tehneet biisiä teennäisesti pelkkä voitto mielessä, vaan miettien tyypillistä asetelmaa lapsesta, jota vanhemmat pitävät liian nuorena maailmaan ja siksi joko yrittävät aivopestä ja ohjelmoida hänet kuin robotin tai sulkea hänet täysin pois pahan maailman ulkopuolelle. Aloimme latoa mielipiteitämme asetelmaa kohtaan pitäen biisin pohjalla vakavan asenteen, mutta kuorruttaen sen yltä päältä ironialla ja huumorilla, joka ei kuitenkaan pilaa biisin painavaa sanomaa.

KutsusarjaTakaisin ylös

McKurmot

Kuva: Anssi Tiittanen McKurmot
McKurmot eli Kaisa, 19 v, Tanja 19 v ja Saaramaria, 18 v, osallistuivat kilpailun kutsusarjaan koskettavalla biisillään Unen maa.

"Halutaan tehdä musaa ja puhua meille tärkeistä asioista ja räppi on meijän kanava iskee nää kaks kärpästä yhellä iskulla. Lapset on ihmisryhmä, jota tällä pallolla eniten sorretaan. Me haluttiin Turpa Auki -projektin kautta olla mukana antamassa ääntä niille, joiden ääni ei kuulu."

– Olemme tehneet musiikkia pari vuotta ja julkaisseet jo yhden levyn. Me halutaan tehdä biisejä aiheista, jotka puhuttavat meitä, esimerkiksi lasten kohtaloista. Biisi Unen maa syntyi siten, että Kaisa kehitti ensin kertsin ja sitten teimme yhdessä tarinan sen ympärille.

Kappale kertoo lapsista, jotka eivät näe toivoa paremmasta ja siksi elävät unen maassa. Toisessa säkeistössä kerrottu tarina tytöstä on tositarina erään intialaisen tytön elämästä. Kaikilla lapsilla pitäisi olla samat oikeudet. Niiden toteutuminen ei pitäisi olla mikään illuusio vaan todellisuutta.

”Joskus täytyy lukea rivien välistä, joskus täytyy nähdä kulissien taa. Joskus kuva mustavalkoisin koostuu eri väreistä, jonkun täytyy sanoo sekin mitä sanoa ei saa.”