Kirja/CD

Suuri osa kilpailuun osallistuneita sanoituksia on julkaistu WSOY:n kanssa tuotetussa Turpa auki! – Rap-lyriikkaa -kirjassa.

– Oli innostavaa kuulla kilpailun nuorten osanottajien supernokkelia sanoituksia ja iskeviä tyylejä. Niitä kuunnellessa kokenut räppärikin palasi perusasioiden äärelle, kirjoittaa tuomariston jäsen, räpin suomalainen huippuartisti Paleface Rap-lyriikkakirjan esipuheessaan.

Kirjan värikkäistä valokuvista vastaavat länsiafrikkalaiset ja suomalaiset nuoret, jotka näyttävät mikä meininki oikeasti on kaduilla ja kouluissa. Osa kirjan tuotoista käytetään eri puolilla Suomea tehtävään kotimaiseen nuorisotyöhön.

Voittajakappaleet ovat kuultavissa kirjan mukaan liitetyltä DJ Mobsterin tuottamalta CD-levyltä. Levyllä on mukana myös yksi kappale kutsusarjasta, johon kutsuttiin Planille jo tuttuja rap-artisteja.

Kirjaa myy WSOY.

Planin Jani piti päiväkirjaa studiotyöskentelystä.

Turpa auki CD-levyn tuotanto käynnistyi toukokuun lopulla Konalassa Volume Tuotannon studiolla. CD:n tuotantoryhmään kuului tuottaja Hermanni Kovalainen alias DJ Mobster sekä äänittäjä Pete Matara. Seuraavien viikkojen aikana oli tarkoitus äänittää kolmen voittajan sekä yhden kutsusarjalaisen kappaleet.

Kuva: Jani Toom Mikrofoni

28.5. Hermanni ja Pete alkoivat valmistella voittajien kisaan lähettämien demojen pohjalta biisien taustoja.

29.–30.5. Studioon saapui muusikko Osmo Ikonen. Tarkoituksena oli, että levylle ohjelmoinnin lisäksi saadaan ”live-soiton tunnelmaa” erilaisten soittimien kautta. Kahden päivän aikana Osmo soitti rumpuja, bassoa, koskettimia, perkussioita, kitaraa ja kellopeliä. Tällä levyllä voitiin unohtaa myös usein niin muovisen kuuloiset ”jousisamplet”, kun tämä todellinen multi-instrumentalistimuusikko soitti vielä viulua sekä selloa Miss TiLT:in, Standun ja MC Kurmojen kappaleisiin. Peten editin jälkeen biisit alkoivat olla valmiita vokaali-äänityksiin.

1.6. Studioon asteli ensimmäisenä äänittämään räppejä sekä muita lauluosuuksia Miss TiLT. Äänitykset sujuivat mukavasti ja valmista jälkeä syntyi nopeasti. Loppupäivän aikana ehdittiin katsomaan vielä vähän tulevaan miksaukseen liittyviä juttuja läpi, kun Miss TiLT ei matkalla olon takia pääsisi itse paikalle miksaukseen.

4.6. Viikko alkoi t-Ryhmän räppien äänityssessiolla. Koko t-Ryhmän posse tuli paikalle yhtäaikaa. Hetken aikaan pojat kuuntelivat tuotantoryhmän viime viikon aikaansaannoksia ja pian tämän jälkeen tartuttiin hommaan. Ammattimiehen tavoin nämä nuoresta iästä huolimatta jo varsin kokeneet räppääjät purkittivat osuutensa rivakkaan tahtiin.

5.6. Turpa auki -kisan kutsusarjaan pyydetyn McKurmojen kappaleen Unen maa -kappaleen vokaaliosuuksien äänitys oli vuorossa. Studioon saapui ryhmästä Tanja ja Saaramaria kolmannen jäsenen Kaisan ollessa ulkomailla. Ryhmä pyysi kappaleeseensa ”feat-artistiksi” vielä tyttöjen hyvän tutun Villen laulamaan kertosäkeiden lauluosuudet. Kaisa oli ennen matkalle lähtöä räpännyt omat osuutensa, joten hänen äänensä kuuluisi kappaleessa matkasta huolimatta.

6.6. Viimeinen biisi, johon äänitettiin vokaalit oli Standun ”Turpa auki” kappale. Standu saapui studioon heti aamusta. Iltapäivään mennessä oli kappaleeseen äänitetty räpit sekä niiden tuplaukset ja muut tarvittavat osat. Nyt alkaisi Turpa auki -levyn vokaalit olla purkissa ja olisi miksauksen aika.

Kuva: Jani Toom Studio

7–11.6. Oli vuorossa kappaleiden miksausta. Ensimmäisenä tartuttiin t-Ryhmän ”Oot liian nuori maailmaan. Kappaleen miksaaja Pete Mataralla ja paikalla olleilla t-Ryhmän jäsenillä tuntui olevan varsin yksimielinen kuva miltä biisin tulee kuulostaa. Seuraavina päivinä valmistui hyvää vauhtia muutkin kappaleet. Viimeisenä vuorossa olleen Standun kappaleen miksauksessa kappaleen säveltäjä Mika lauloi vielä yhden laulujutun kertosäkeeseen, ja näin jo ennestäänkin iskevä kappale sen kuin parani.

14.6. Miksaus oli nyt valmis ja vuorossa oli masterointi. Al-Sound:in Aku Lundström masteroi levyn Espoossa studiollaan. Masteroinnin jälkeen levy lähti pikaisesti kohti levytehdasta ja näin Turpa auki -levy saatiin valmiiksi – ei muuta kun suunta kohti kesälaitumia!